Vi gräver i arkivet

I år fyller Astma och Allergiföreningen i Luleå 50-år! Det ska vi fira under hösten 2018. Planering inför jubileumskalaset pågår. Förra veckan var några av våra eldsjälar och besökte föreningsarkivet och tittade i föreningens sparade dokument. Nedan följer en sammanfattning av de första åren i föreningens historia.

Luleå Allergiförening bildades den 13 November 1968. Den första sammankomsten ägde rum i bibliotekets hörsal. Ombudsman Gösta Andersson från Umeå visade en film och pratade något om allergiska besvär. Allan Andersson valdes till ordförande och 28 personer anmälde sig som medlemmar, men det var endast 18 st som betalade medlemsavgiften detta år och då var avgiften endast 15 kronor.

Den 9 september1969 beslutade styrelsen att sälja 6000 lotter och Per Hult skulle ombesörja med tillstånd och att sälja dessa mot ett arvode på 5 öre/lott. Till lottföreståndare utsågs Anna-Marta Forsberg. 

1978 så hade föreningen 250 fullt betalande medlemmar. Av dessa hade 12 personer varit med ända sedan starten. Vårmötet hölls den 26 april samtidigt som de firade 10-års jubileum. Silversvalan delades ut till de medlemmar som varit med sen start. Dr Alva Kellin från Boden medverkade, trubaduren Arne Westerlund underhöll, det bjöds på fika och lotteri. 35 medlemmar deltog.

Föreningen hade en luftrenare för utlåning till medlemmar. Man kan sammanfatta föreningens aktiviteter till kurser, bilderband och filmer och studiecirklar. De skickade även många brev för påverkansarbete till lasarett och företag. Intäkterna bestod till stor del av lottförsäljning och 1978 blev det 3089,70 kr i nettobehållning. 

Namnbytet till Astma och Allergiföreningen i Luleå från Luleå Allergiförening beslutades den 18 februari 1982.

Har du något minne från dina år som medlem/styrelseledamot/eldsjäl i Luleåföreningen, som du vill dela med dig av? Maila eller kontakta oss via Facebook!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s