Livsmedelsverket svarar

Nu har Livsmedelsverket svarat på vår fråga angående Valios reklamfilm:

Hej!

Vi anser det vara mycket viktigt att livsmedelsföretagare i all information till konsumenter har kunskap om och skiljer mellan komjölksproteinallergi och laktosintolerans. Komjölksproteinallergi kan ge mycket allvarliga symtom och inte enbart ”problem med magen” som det påstås i reklamfilmen. Läs mer om skillnad mellan de två sjukdomarna via denna länk.

Företag kan göra påståenden om laktosreducerad/låglaktos samt lakosfri i de fall halterna laktos har reducerats till under 1 gram laktos/100 gram mjölk respektive 0,01 g laktos/100g. Läs mer via denna länk.

I de fall ingen mjölk förekommer som ingrediens i en produkt och företagen har rutiner för att förhindra att kontamination sker kan företagen märka produkten ”mjölkfri” (så länge det blir en relevant märkning för produkten, mjölkfri banan är inte en relevant märkning men däremot mjölkfritt margarin).

Det finns inget godkänt närings/hälsopåstående om att mjölk behandlad med proteasenzym ger ”en lättare magkänsla”. Läs mer om närings- och hälsopåståenden via denna länk.

För det fall ni anser att reklamfilmen är vilseledande kan Ni kontakta Konsumentverket som prövar ärenden om livsmedelsreklam. Stockholms stad är kontrollmyndighet för Valio och kan därför utreda om Valio följer livsmedelslagstiftningen om märkning med hälsopåståenden. Därför kan det vara relevant att ni även kontaktar Stockholms stad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s