Årets Allergiinsats 2015


Astma- och Allergiföreningen i Luleå har instiftat ett pris för att uppmärksamma några aktörer/personer som genom sitt engagemang ökat tillgängligheten för personer med astma och allergi. 

Kuriren: Diplom för årets allergiinsats

Nedan kan du läsa mer om pristagarna och motiveringen till varför de tilldelas utmärkelsen Årets Allergiinsats 2015 

Norrbottensteatern 

har tydlig information på sin hemsida: ”Vi ber alla besökare att avstå från parfymer och starka dofter då många är allergiska” ”Kontakta teaterrestaurangen Bistro Norrland för att meddela eventuella matallergier” ”Pälsdjur är ej tillåtna i teaterns lokaler”. Norrbottensteatern uppmärksammade även Astma- och Allergiförbundets kampanj ”Parfymfria veckan” under 2015.

Kalaskulan 

anstränger sig till det yttersta för att leverera smakfull och säker catering där alla i sällskapet får samma goda mat och ingen behöver känna sig särbehandlad. Dessutom lämnar de vid efterfrågan fullständig innehållsförteckning på maten. Läs mer här.

Ängskolan

Många barn lever med allergi- eller överkänslighetsbesvär. I vissa fall krävs omfattande anpassningar i förskola och skola – dels när det gäller den fysiska miljön, men också när det gäller rutiner för omhändertagandet och själva innehållet i verksamheten. På Ängskolans hemsida finns tydlig information: ”Allergi är ett allvarligt folkhälsoproblem som drabbar både vuxna och barn. På vår skola finns alltid elever och personal som har stora hälsoproblem pga olika sorters allergier. Dessa har rätt till en säker miljö där de utan fara för hälsa och liv kan vistas på sin skola/arbetsplats…” Inom Luleå kommun finns allmänna hälsoregler som visar vägen till ökad tillgänglighet.

Leos Lekland

Att leka en stund i en trevlig miljö och äta gott tillsammans med sin familj och sina kompisar – det är något som alla ska kunna göra. Leos Lekland har förstått vad som behövs för att göra någon glad. Ett trevligt bemötande och tydlig information är A och O för en födoämnesallergiker. Leos Lekland har tydliga menyer och inga nötter ingår i maträtterna. För fullständig innehållsförteckning kontaktar du personalen. Leos Lekland ser till att alla barn blir inkluderade genom att erbjuda allergianpassade kalas.

O´Learys Luleå event center
Att roa sig, äta gott och ha trevligt tillsammans med sin familj och sina vänner – det är något som alla ska kunna göra. O’Learys har under en period haft nötfritt sortiment för att undvika risken för allvarliga allergiska reaktioner hos personer med nötallergi. Vi uppmuntrar detta initiativ och hoppas att man fortsätter med detta för att öka tillgängligheten för personer med svåra allergier mot nötter och jordnötter. Dessutom har de utökat sin meny med veganskt utbud som även kan passa personer med mjölk- och äggallergi.

Kåbdalis skidliftar

Under vårt familjeläger i Kåbdalis passade vi på att dela ut diplom till Kåbdalis skidliftar för deras engagemang att öka tillgängligheten för personer med astma och allergier. Johan Gunnarstedt som tog emot priset, har sett till att hålla nötfritt i restaurang Kårleåne under vår vistelse. Detta är vi och våra medlemmar mycket tacksamma för! 

Följ oss på Instagram

Foto: Pär Granlund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s