Påskliljan doftar inte alltid underbart

  Pressmeddelande

Det finns en särskild grupp av personer som får luftvägsbesvär av dofter och kemikalier. De drabbade reagerar betydligt kraftigare än vad som är normalt redan vid låga doser som inte anses skadliga. 

I dagligt tal kallar vi det doftöverkänslighet. Inom vården används begreppet sensorisk hyperreaktivitet, SHR, för detta tillstånd.

– Det finns en stor okunskap om doftöverkänslighet inom professionen. Tillståndet kan lätt förväxlas med astma och allergi och leda till felaktig information och onödig medicinering. Det finns en risk att patienterna, som till 70 procent är kvinnor, ignoreras och känner sig förbisedda trots att flera studier visar en avsevärd inverkan på sjukskrivning, socialt liv och livskvalitet, säger Eva Millqvist, professor och överläkare vid avdelningen för lungmedicin och allergologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

För att komma tillrätta med detta problem har Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond tagit fram en kunskapssammanställning ”Doftöverkänslighet – sensorisk hyperreaktivitet i luftvägarna” där svenska specialister och forskare för första gången har sammanställt den senaste kunskapen på området. Boken tar upp frågor om epidemiologi, trolig patofysiologi, utredning och behandlingsmöjligheter av SHR ur olika aspekter.

SHR är relativt vanligt, drygt sex procent av den vuxna svenska befolkningen uppfyller kriterierna för diagnos. Långt fler, omkring 33 procent, anger själva att de har någon form av besvär efter kontakt med dofter och kemikalier. Reaktionerna är olika starka. Någon känner mycket besvär av påskliljor. Andra får lindriga besvär av parfymerat schampoo. Känsligheten kan yttra sig som rinnande ögon, snuva, heshet, hosta och andnöd.

Det är inte lukten i sig som framkallar besvären utan den retning av nervtrådar i luftvägarnas slemhinnor som ett doftande ämne framkallar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s