Få följer nya märkningsregler för livsmedel

  

Lisa Lejon berättar om hur det är att leva med tuff matallergi och vad restaurangerna kan göra för att hjälpa till i Eftermiddag i P4.

Det har gått ett år sedan alla restauranger blev skyldiga att upplysa sina gäster om maten innehåller någon av de ingredienser som finns på allergenlistan.

– Vi säger också att konsumenten inte ska behöva fråga först, utan man ska inbjuda till en förfrågan. Antingen måste man säga det till varje restauranggäst, eller så har man en skylt där det står ”Är du allergisk, fråga personalen vad som ingår i rätterna”, förklarar Lena Wallin, expert på Livsmedelsverket i P4 Norrbotten.

Än så länge är det få restauranger som helt förstått och följer det nya regelverket. Inte ens hälften av de 16 restauranger som P4 Norrbotten undersökt har satt upp den allmänna skylt som numera krävs. 

Foto: Anna Torgnysdotter och André Pettersson/SR

PS Den som stöter på problem kan kontakta kommunens miljökontor – de har till uppgift att kontrollera att restaurangerna följer lagen DS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s