Parfymfria veckan uppmärksammas i media

  

Hur luktar du egentligen?

Var tredje person i Sverige lider av någon form av doftöverkänslighet. Hanna Nielsen beskriver sin situation i TV4 Nyheterna.

– Jag vill också komma ut på krogen och ha roligt med kompisar och vänner, men jag kan inte.  Jag vill att de som använder parfym ska tänka sig för en gång till, säger Beatrice Jonsson till Metro

– Jag är aldrig ute på varken krogen eller dansställen för jag vet att det är mycket dofter. Jag går inte på bio heller trots att jag vill, säger Martin Kahnberg till P4 Halland.

– Jag tror att man försöker förstå, men många vill ju ha parfym vid lite speciella tillfällen. Jag tror att det är svårt att förstå hur mycket det kan påverka om man inte själv varit drabbad, säger Ingrid Lindström till P4 Östergötland.

Maud Ström har jobbat som lärare men fick sluta på grund av alla dofter i klassrummen. – Eftersom att jag har ett förflutet i skolans värld så är jag väldigt bekymrad över att det inte finns några siffor som visar hur våra barn har påverkats av det här. Jag far också illa när jag ser nyblivna föräldrar med barnvagn och det bara stinker av sköljmedel, tvättmedel och en salig blandning av produkter, säger hon till P4 Kronoberg.

– Det är svårt att komma ut överhuvudtaget, säger Karin Bulér till P4 Värmland. Det är svårt i affärer, på bio och med vänner. Man är oftast sjuk. Ibland får man astma direkt och andra gånger kommer symtomen senare på kvällen. Det blir svårt att andas, klåda och ögonen rinner.

Solveig Enberg har haft vänner som tyckt att innehållet i den parfymerade schampoflaskan var viktigare än att träffa henne. – Då blir man helt enkelt ledsen. På sätt och vis blir man ju bortvald. Ett kvitto på mitt människovärde, säger hon till P4 Stockholm.

– Det finns inte någon medicinsk behandling som botar doftöverkänslighet utan de som är drabbade är hänvisade till att undvika dofter och är därför beroende av omgivningens hänsyn, skriver Maritha Sedvallson i en debattartikel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s