Läshundsprojektet är igång

  

Idag har vi haft ett givande möte med representanter för Läshundsprojektet på Östra skolan i Luleå kommun.

Vi framhöll vikten av att invänta den vägledning som Astma- och Allergiförbundet just nu utarbetar tillsammans med bland annat SPSM.

Det är svårt att helt kunna sanera allergener från hundar, även när själva källan till substansen är borta. Mängden allergen påverkas också av hur lokalen ser ut vad gäller textilier, mattor, stoppade möbler mm. Även lokalens ventilation har betydelse… De mest frekventa kroniska sjukdomarna är överkänslighet och allergier av olika slag. Den allra vanligaste orsaken till året-runt-allergi är allergi mot hund och katt… Av de vuxna i Sverige anger 15–20 procent att de får allergiska besvär av pälsdjur. Läs mer här.

Vi förklarade också att skolan behöver en plan för hur de på liknande sätt kompenserar elever med pälsdjursallergi och som samtidigt har behov av stöd för sin läsutveckling 

Vi förordar en studie där man undersöker hur en robothund, -säl eller -katt kan bidra till att fler barn/unga når läroplanens mål i läskunnighet. Detta utan att man undantar/exkluderar de som är allergiska mot hund eller har hundrädsla.

Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s