Osakligt, Doktor Mikael!

IMG_7953.JPG
Debatten om att skilja allergi och hysteri fortsätter. Nu senast i TV4 Nyheterna.

– Det är helt sjukt egentligen, säger Hanna Roth, att folk tror att vi nötallergiker överdriver. Det gäller ju liv eller död. Vi måste ha människor i vår omgivning som respekterar oss, förstår och har kunskap.

– Att hon är nötallergiker, det får man tro. Att folk ljuger om det och försöker dra fördel förvånar mig inte en sekund, säger Dr Mikael Sandström.

Det är mycket nonchalant av Mikael Sandström att säga att folk ljuger för att dra fördel av sin allergi! Hur kan man dra fördel av en sådan sak? Allergi är inget man väljer och det är verkligen inte roligt att behöva be andra människor visa hänsyn.

Att många allergiker inte får rätt diagnos och är oroliga i onödan är en viktig bit att ta tag i för forskare, beslutsfattare och sjukvård, men de som redan har en känd, livshotande allergi måste bli respekterade.

Kan allergiker kräva tillgänglighet på flygplan? – Ja, självklart har en person med svår allergi lika stor rätt att resa som andra människor. Lika självklart är det att förbereda sig genom att packa nödvändiga saker. För en person med svår allergi/anafylaxi handlar det om att ta med sig akutmediciner eftersom en inte kan lita på att det blir rätt alla gånger.

Adrenalinpenna är endast avsedd för akutbehandling. Efter 5-15 minuter kan en ny injektion behövas. Du ska alltid uppsöka hjälp omedelbart efter att ha använt adrenalinpenna. Ring 112, be om en ambulans och uppge ” anafylaxi” även om symtom verkar bli bättre. Du kommer att behöva åka till sjukhus för observation och ytterligare behandling efter behov. Detta beror på att reaktionen kan återkomma senare.

Skulle du vilja sitta på 10 000 meters höjd och äta nötter bredvid en svårt nötallergisk person och därmed riskera nödlandning? Varför är nötter så viktigt på en flygning? Varför är det självklart att följa rökförbudet ombord men så svårt att förstå ett nötförbud?

Någon större koll på allergisjukvården verkar Dr Mikael inte heller ha; för någon hyposensibilisering utförs inte på födoämnesallergiker i dagsläget, precis som Hanna Roth sa i klippet. Läs mer i Allergifakta 2015.

Fanns det säkra metoder att bota svår födoämnesallergi skulle problemet vara ur världen. Ingen väljer att ha livshotande allergi frivilligt! Vi lever som i en pandemi!

Stöd allergiforskningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s