Läshundsprojekt på Östra skolan i Luleå

IMG_7504.JPG
Idag har vi mailat till Barn- och utbildningsförvaltningen och till Barn- och utbildningsnämndens ordinarie ledamöter med anledning av NSDs artikel om läshundar.

På torsdag den 29 januari ska BUN fatta beslut i ärendet som handlar om att bevilja bidrag till Östra skolan till ett läshundsprojekt i samarbete med biblioteket.

Läs vårt mail nedan:

Hej!

Vi läste i en artikel i NSD att man överväger att skaffa läshundar vid Östra skolan i Luleå. Vi har flera medlemmar som har hört av sig och uttryckt oro över denna utveckling eftersom de har barn med svår pälsdjursallergi. Astma och allergier ökar i samhället och framförallt hos barn och ungdomar har man sett en tydlig ökning de senaste åren.

Vi förstår att tanken med läshundar är tilltalande eftersom tidigare projekt har visat på goda resultat. Vi vill bara att ni tar hänsyn till barn med pälsdjursallergi innan ni tar beslut i frågan. Man skrev i artikeln att man planerar att inrätta speciella lokaler för dessa läshundar. Var är det tänkt att dessa ska inhysas? I skolans lokaler i direkt anslutning till övrig undervisning? Om barnen träffar läshundarna och går tillbaka till sina skolkamrater efteråt bär de med sig pälsdjurshår/epitel vilket kan leda till allergiska reaktioner och försämrad hälsa hos de som är allergiska. Vilka alternativ kommer att erbjudas för de elever som har behov av denna undervisning men inte kan delta pga allergi?

Vi har ett förslag som känns mer tilltalande eftersom det ”passar alla” och inte exkluderar någon. Klicka här och läs mer.

Läs gärna även dessa länkar:

Pälsdjur passar inte i skolan

Läshundar i skolan kräver planering och reglering

Mer om hundar på vår blogg

Med vänlig hälsning, Astma- och Allergiföreningen i Luleå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s