Hej skolmat!

IMG_7072.PNG
Hej Skolmat! är ett nytt pedagogiskt verktyg från Livsmedelsverket

Det är framtaget för att ta tillvara skolmåltiden i undervisningen och är avsedda för åk 4-6.

I verktygets faktablad kan man läsa följande om allergi och överkänslighet:

”En person som lider av allergi eller överkänslig- het kan bli allvarligt sjuk om det den inte tål råkar finnas i maten. Det finns ingen medicin som botar allergi. Det enda en allergisk person kan göra för att inte bli sjuk är att se till att maten inte innehåller det man inte tål. Ungefär 15 procent av Sveriges befolkning har någon typ av allergi eller överkänslighet mot mat. Några av de vanligaste ämnena man inte tål är: spannmål som innehåller gluten (till exempel vete, råg, korn och havre), ägg, mjölk, fisk, nötter och laktos.

I skolrestaurangen måste man känna till var dessa ämnen finns och se till att eleverna får mat som de inte blir sjuka av. Det går att laga mycket god mat som inte innehåller det man inte tål. Det är viktigt att de med allergi och överkänslighet får lika goda och roliga måltider som sina kompisar.”

Astma- och Allergiföreningen i Luleå hoppas att alla barn får delta när måltiden ska användas som ett pedagogiskt verktyg! Att redan vid planeringen tänka på elever med födoämnesallergi och annan överkänslighet minskar risken för utanförskap. Läs mer här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s