Fler rökfria platser utomhus

IMG_4611.JPG
Folkhälsomyndigheten har utrett hur fler människor, i synnerhet barn, kan slippa att utsättas för andras tobaksrök på allmän plats. Enligt utredningen, som i dag överlämnas till regeringen, bör bland annat entréer, uteserveringar och lekplatser göras rökfria.

– Det är hög tid att göra det offentliga rummet fritt från tobaksrök. Många människor upplever obehag av tobaksrök och vissa, till exempel astmatiker, kan få andningsbesvär, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

Läs mer här

Astma- och Allergiförbundet välkomnar förslaget om fler rökfria platser utomhus. Förbundet har i två års tid försökt få restauranger att frivilligt besluta om rökfria utserveringar – men med lågt resultat.

– Det är jättesvårt att införa på frivillig väg, krögarna är rädda att de ska förlora gäster. Det måste vara lika för alla. Världshälsoorganisationen WHO säger också att lagstiftning är det enda sättet att lyckas, säger Marie-Louise Luther till Svt Nyheter.

Här är rökning utomhus redan förbjudet.

En tanke på “Fler rökfria platser utomhus

  1. Vore underbart om det blir rökförbud. Avskyr att vänta på pendeln och människor runt mig står och röker. Förbjud det eller så får dom göra ”rökområden” där dom får stå tillsammans och röka. Nu kan jag inte välja att gå därifrån då dom står utspritt på perongen, utan tvingas andas in deras giftrök.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s