Skärpta regler för information om mat som kan ge allergi

20140625-135843.jpg
Livsmedelsverkets förslag om nya märknings- och informationsregler är nu ute på så kallad notifiering.

I början av maj skickade Livsmedelsverket ut förslaget om nya regler för märkning och information om livsmedel på remiss.

Frågan har engagerat, remissvar och synpunkter kring förslaget har kommit från både bransch- och intresseorganisationer samt privatpersoner. Många anser att de nya reglerna inte är tillräckliga, flera har velat se ett större ansvar för restaurangägare att redovisa samtliga ingredienser i maten. Samtidigt uttrycker många i restaurangbranschen att de nya reglerna går för långt, att de kräver för mycket av enskilda restauranger och är svåra att genomföra.

De nya reglerna innebär att den som handlar mat över disk i butik eller hämtmat på restaurang på begäran ska få information om samtliga ingredienser i den mat de köper.

För den mat som serveras på restaurang för att ätas på plats måste restaurangen endast informera om maten innehåller något av de 14 allergener som har listats av EU. Precis samma regler gäller även exempelvis patienter på sjukhus, eller barn inskrivna på förskola, nämligen att den som tar emot/beställer maten har rätt att få personlig information om maten innehåller något av de 14 allergenerna. Läs mer här.

Men om man inte tål morot, tomat, kiwi, äpple, bockhornsklöver, kött, banan..? Ska man inte få besked då?

Oacceptabelt! Vi vill ha tydlig information!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s