Nya EU-regler påverkar matallergiker

20140604-174036.jpg
Hjälp oss att påverka – Alla kan hjälpa till!

I december inför EU nya regler för hur innehållet i mat ska deklareras. Astma- och Allergiförbundet vill ha tydlig information men Livsmedelsverket nöjer sig med mindre.

Till exempel behöver de som serverar mat inte tala om vad maten innehåller för patienter på sjukhus eller för elever i skolan om man i förväg har lämnat ifrån sig en lapp med vad man är allergisk mot. Är man patient eller elev har man alltså ingen rätt att få reda på vad maten innehåller ifall man frågar eller är osäker på om de gjort rätt utifrån ens lista.

Är du allergisk och ska äta på restaurang, café eller om du beställer catering och plockmat över disk har du enligt förslaget bara rätt att få veta de 14 vanligaste allergenen. Alla andra ingredienser utom dessa 14 behöver de alltså inte uppge om de serverar oförpackad mat. Vare sig morot, tomat, kiwi, äpple, bockhornsklöver, kött eller banan finns med på listan bara för att ta några exempel.

Vi behöver nu din hjälp att skriva till Livsmedelsverket för att påverka dem. Som matallergiker är det viktigt, ibland livsviktigt rentav, att kunna få reda på vad maten innehåller. Det gäller inte bara om man är allergisk eller överkänslig, är man vegetarian, vegan eller vill veta vad maten innehåller av religiösa eller etniska skäl bör man ha rätt att få veta det.

Skriv gärna kort och personligt om varför det är viktigt för just dig att få fullständig information om vad maten innehåller och vilka konsekvenser det annars kan få.

Än så länge har vi chans att påverka Livsmedelsverket för att få veta vad maten innehåller. Men det är bråttom, senast 9 juni vill de ha svar, sen kan det vara försent att säga sin mening.

Skicka ditt svar till:

Regelavdelningen, Livsmedelsverket
Box 622
751 26 Uppsala

Eller livsmedelsverket@slv.se

Märk kuvertet eller skriv i ämnesraden: ”Svar på remiss dnr 182/2014”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s