Lagförslaget innehåller för många undantag

20140324-135048.jpg
Undantagen i lagförslaget om bristande tillgänglighet som diskriminering skickar en signal som inte är i linje med konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Hjälp till att agera och sprida detta pressmeddelande från Handikappförbunden.

Sverige har som många andra länder, ratificerat FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. I slutet av mars kommer FN:s övervakningskommitté granska hur Sverige uppfyller konventionen.

– Vi kommer framförallt att påpeka hur Sverige brister i tillgänglighet, säger Ingrid Burman, ordförande för Handikappförbunden. De lagar vi haft i decennier om krav på tillgänglighet följs inte. Medan andra länder successivt förstärker sina lagar för att få en samhällsutformning som inkluderar alla människor, går Sverige åt fel håll som inför lagar som tillåter att vissa får fortsätta diskriminera.

Läs också vad Jonas Sjöstedt och Eva Olofsson från Vänsterpartiet skriver i en debattartikel i SvD:

Det måste bli slut på att se tillgänglighet som i första hand en kostnadsfråga. Ett tillgängligt samhälle är i stället bra för alla och ger människor ökade möjligheter att delta och leva ett självständigt liv.

– Lagförslaget innehåller för många undantag, säger Rasmus Isaksson, förbundsordförande för DHR och Malin Bernt i ett inslag i Sveriges Radio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s