Pressmeddelande

20140220-163957.jpg
Pressmeddelande från Astma- och Allergiförbundet:

Häst på äldreboende – inte bra för alla

Häromdagen kunde vi se ett inslag i ABC-Nytt om att en häst varit på besök på ett äldreboende i Sigtuna. Astma- och Allergiförbundets grundpolicy är att pälsdjur inte ska förekomma inom vård och omsorg. Här kommenterar Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och Allergiförbundet inslaget.

– Vi vet att pälsdjur kan ha en positiv effekt på människors hälsa i olika situationer och att det kan vara till nytta och glädje för många. Men, vi oroas av att det tas alldeles för lite hänsyn till de som är allergiska, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Astma- och Allergiförbundets grundpolicy är att pälsdjur inte ska förekomma inom vård och omsorg. Undantagsvis kan djur tillåtas på särskilda omsorgsboenden för människor som vill leva med pälsdjur. Det ska alltid finnas djurfria alternativ. Införandet av djur ska ske med en noggrann planering så att allergiker inte ska bli sjuka. Det kan handla om både boende, anhöriga, patienter och personal med allergi.

– Jag saknar ett konsekvenstänkande från de som planerar vård och omsorg, säger Maritha Sedvallson. Vad innebär det för den som är allergisk? Ska den anställde som är allergisk inte kunna gå till jobbet? Ska barnbarnet som är allergiskt mot hästar inte kunna besöka sin äldre släkting?

Sverige har antagit FN-konventionen om mänskliga rättigheter för personer med funktionshinder. Det innebär att det är diskriminering att hindra människor att besöka olika miljöer på grund av deras allergi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s