Julgodis

20131218-232224.jpg
Bounty

1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
4 dl kokos *
1 krm salt
1 tsk vanilinsocker
100-150 g mörk choklad (Plamil är mjölk- och nötfri)

Rör ihop socker, sirap och kokos. Låt koka i 5 min. Rör ner salt och vanilinsocker. Bred ut på bakplåtspapper (vik upp kanterna så att det bildas en form 25×15). Låt stelna. Skär i munsbitar och doppa i smält choklad.

Knäck

2 dl sirap
2 dl strösocker
2 dl valfri ”grädde” (tex havre- ris- eller sojagrädde)

Rör ihop ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Koka till 125 grader. Häll knäcken i ett mått med pip och fördela i cirka 75 knäckformar

Chokladtryfflar

200 gr mörk choklad
1 dl ”grädde” (tex havre- ris- eller sojagrädde)

Exempel på smaksättning:
0,5 dl krossad turkisk peppar
1 dl krossad polkagris
1 tsk snabbkaffe
1 tsk smakessens t.ex. rom, arrak, pepparmint

Exempel på garnering:
Florsocker, kakao, råsocker, strösocker, strössel

Värm grädden och bryt ner chokladen. Rör tills chokladen smält. Blanda ner smaksättningen och låt svalna.

Forma små munsbitar och rulla kulorna i valfri garnering. Förvara tryfflarna i kylskåp.

Chokladfudge

1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
3 dl ”grädde” (tex havre- ris- eller sojagrädde)
100 g mörk choklad
50 g mjölkfritt margarin

Koka sirap, socker och ”grädde” till 125 grader. Ta av från plattan och rör ner choklad och margarin tills allt smält. Vispa kraftigt i någon minut och bred ut på bakplåtspapper (vik upp kanterna så att det bildas en form 25×15). Låt stelna. Skär i munsbitar.

* Kokosnöten kommer från en palm och är inte släkt med övriga ”nötter”. Man kan vara allergisk mot kokosnöt även om det är mycket ovanligt. Läs mer om nötter och fröer på slv.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s