Naturligt glutenfria pepparkakor utan mjölk, ägg och nötter!

20131130-121701.jpg
Idag bjuder Karolina Tegelaar på sitt recept

Naturligt glutenfria pepparkakor utan mjölk, ägg och nötter:

Imorgon är det första advent, ni har väl inte missat att jag delat mitt favoritrecept på klassiska pepparkakor!!
I boken finns även skurna pepparkakor, tunna och kryddiga pepparkakor och pepparkakshus.

Den här degen är som vilken pepparkaksdeg som helst, lika smidig att kavla och med samma behov att utvecklas i kyla under minst 12 timmar. Det blir lite tjockare pepparkakor som passar både till små och lite större pepparkakor, till exempel hänga i granen eller fönstret. Ett revolutionerande glutenfritt pepparkaksrecept helt enkelt! Prova och kom gärna med en liten kommentar om hur det gick!

Dela gärna så att alla kan få äta mumsiga pepparkakor nu i december!

3/4 dl vatten
½ dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 tsk mald kryddnejlika
2 tsk mald kanel
2 tsk mald ingefära
150 g margarin eller smör
1tsk bikarbonat
1 dl tapiokastärkelse/mjöl
1 ½ dl vitt rismjöl
2 dl teffmjöl
1 dl potatismjöl
2 krm xantangummi

Koka upp vatten, sirap, strösocker och kryddor. Tag av från plattan och lägg i margarin/smör. Låt svalna. Blanda bikarbonat med tapiokastärkelse, vitt rismjöl, teffmjöl, potatismjöl och xantangummi. Rör ner mjölblandningen i sockerlösningen tills smeten blir kladdig, den ska inte bli smidig och hanterbar utan ska nu svälla i kylskåp minst 12 timmar gärna flera för att mjölblandningen ska suga åt sig fukt och svälla. Tag ut från kylskåpet och knåda degen smidig. Tillsätt lite av valfri mjölsort om degen är för mjuk. Kavla ut degen och stansa ut figurer. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i 4 – 5 minuter.

Teffmjöl, tapiokamjöl och xantangummi finns hos bl.a. http://www.allergimat.com http://www.allergeko.se. Teffmjöl finns till salu i de flesta coop eller konsumbutiker, tapiokamjöl/stärkelse finns i asiatiska livsmedelsbutiker och xantangummi finns hos bl.a. http://www.goodstore.se och http://www.veganlife.se Vitt rismjöl finns i de flesta butiker med risentas sortiment. Hittar du absolut itne tapiokastärkelse kan du använda NoEGG istället som finns i allergihyllan i de flesta butiker. Tänk på att alltid bara använda rena produkter, helt fria från gluten och producerade i lokaler fria från gluten. Det får inte stå att en produkt kan innehålla spår av gluten på innehållsförteckningen. Leta efter den glutenfria loggan så vet du att det är okej för en glutenintolerant att äta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s