Vet du skillnaden på komjölksproteinallergi och laktosintolerans?

20131113-092057.jpg
Elsa är 7 år och kommer med största sannolikhet vara allergisk hela sitt liv. Hennes allergi mot komjölksprotein förväxlades med laktosintolerans i skolköket i tisdags.

Så här skriver hennes mamma på facebook:

”Vet du skillnaden på komjölksproteinallergi och laktosintolerans?

Det är nämligen två HELT olika saker.

Det här är Elsa, vår fina älskade dotter efter ännu en svår anafylaktisk chock, (allergichock) kanske nr 30 (har tappat räkningen) som orsakats av en hundradels droppe komjölk.

Skillnaden mellan mjölkallergi och laktosintolerans

Det är inte ovanligt att mjölkallergi och laktosintolerans blandas ihop trots att det är en stor skillnad mellan dem. Vid mjölkallergi reagerar man på proteiner i mjölk. Om man är laktosintolerans tål man inte laktos, mjölksockret, eftersom man saknar en enzym. Det finns idag många produkter i den vanliga handeln som är laktosfria, det är viktigt att komma ihåg att en mjölk allergiker inte kan äta dessa, laktosfritt är utan laktos men proteinerna man som allergiker reagerar på finns fortfarande kvar.
Det finns en stor okunskap om skillnaden, då man vid båda tillfällena måste ”undvika mjölk” därför är det viktigt med tydlighet att man inte klarar laktosfria produkter om man är allergisk mot mjölk.
Omkring två spädbarn av hundra är allergiska mot komjölksprotein. Hos över hälften av dem försvinner allergin när de är två till fyra år gamla. I åldrarna tre till sex år är färre än ett barn av hundra komjölksallergiska. Bland skolbarn är allergin sannolikt lika vanlig som hos barn i förskoleåldern.

Elsa är 7 år och kommer med största sannolikhet vara allergisk hela sitt liv. Hennes allergi mot komjölksprotein förväxlades med laktosintolerans i skolköket i tisdags.

De har en säkerhetsrutin, att alltid vara två vid matlagningen, men just i tisdags hände en rutinmiss och den som lagade maten tog laktosmjölk i Elsas mat….

Vad som följde var att hon fick adrenalinspruta i låret av sin kontaktperson när han förstått misstaget. Sedan fick hon kortisontabletter, astmamedicin och allergimediciner… i väntan på ambulans. I ambulansen blossade allergin upp igen och det blev väldigt kritiskt. Hon fick ytterligare några adrenalininjektioner, kortison och luftrörsvidgande samt syrgas och dropp. Hon var totalt igensvullen och orkade inte prata. Det är ett friskhetstecken att protestera och gråta mot tex sprutor.
Det är varje gång en fruktansvärt ångestfylld upplevelse att aldrig veta hur det ska sluta eller gå…

Jag BER er! dela denna status så mycket ni bara kan så människor kan få mer kunskap om skillnaden mellan komjölksproteinallergi och laktosintolerans.

Elsa blev erbjuden laktosfri mjölk på sjukhuset 3 gånger i tisdags.. så dålig är kunskapen om detta….”

Läs mer om Elsas resa!

Förresten, vet du skillnaden mellan veteallergi och glutenintolerans?

53 tankar om “Vet du skillnaden på komjölksproteinallergi och laktosintolerans?

  1. Det är inte bara vanligt folk som behöver öka sin kunskap utan även tillverkarna av mjölkfria alternativ då de gärna skriver och säger i reklamen att produkten är laktosfri när det är produkter som är mjölkfria och baseras på soya och havre. Har själv två barn som är ”mjölkallergiska” dock får de inte så farliga reaktioner om de får i sig mjölk men tillräckligt för att de ska utesluta mjölken.

  2. Gud så hemskt och litet typsnitt. Man får verkligen kämpa för att läsa vad det står. Ändra gärna om du vill att andra ska kunna läsa.

    Det var dock ett nyttigt inlägg om skillnaden mellan allergi mot komjölkprotein och mjölksocker.

    Skillnaden mellan laktosmjölk och laktosfri mjölk kan också behöva förtydligas.

    Ha det bra
    /F

  3. Med tanke på att Elsa bara är 7 år och hur snabbt den medicinska forskningen går så är det nog i stället sannolikt att hennes allergi inte kommer att bli livslång

  4. Vår äldsta son, född 1973, hade sprut diarre på BB, men ingen laktosintollerans. Han fick växa upp på mycket morotspurre och dirre däremellan. Vid fyra års ålder blev han mycket sjuk. Då träffade vi en läkare som forskade i mjölkproteinallergi. Vi fick special sojamjölk på apoteket och diet råd. Nästa son, född 1980, sprutdarre på BB. Jag slutade omedelbart att äta något med mjölk i. Personalen kallade mig hysterisk mamma, men ingen dirre. Hemkommen testade jag att äta en glass, det blev dirre efter amningen efter. Den hysteriska mamman envisades och fick komma till en specialist barnläkare. Jag fick avstå från mjölkprodukter under amnings tiden. Vår son fick inte inta något med mjölkprotein i innan han var två år. Då lades han in på barnkliniken och fick dricka mjölk. Han tollererade mjölk då. Jag fick förklarat att det var ett ämne, som produserades tjocktarmen, som inte hunnit utveckas när han föddes. Tarmen skulle vila från mjölk, två år, så tarmen ”hann växa färdigt”. Så fick jag det enkelt förklarat. Som vuxna är de känsliga i magen när de blir förkylda. Då får de avstå från mjölkprodukter.

  5. Har en dotter på 13 månader med svår komjölksproteinallergi. Om man t ex tar i en ostskiva och sedan rör vid barnet svullnar hon upp. Hon behöver inte ens få i sig mjölk. På förskolan har hon en egen stol vid lunchen som tvättas med sprit varje dag. Första dagen trodde personalen att de hade koll på allt men hennes händer svullnade upp på en gång vid lunchen. Då var det stolen som inte hade blivit ordentligt avtorkad sedan veckan innan.

  6. Är väl bäst att undvika mjölk helt och hållet om man är så känslig, den mänskliga faktorn kommer alltid att finnas och är det verkligen värt att riskera livet sådär? 😦

  7. Okunskapen är lika stor som för 11 år sedan märker jag… Min dotter hade komjölksallergi, dock inte så allvarlig. Hon fick utslag över hela kroppen. Hon hade däremot en mycket kraftig allergi mot vete, som gjorde att hon svullnade upp. Att be om mjölk- OCH vetefritt innebar att man fick laktos- och glutenfritt. Att tacka ja till barnkalas och genast bli den där jobbiga gästen: ”Jo, jag skickar över en lista på vad hon får äta och inte…”Jag trodde verkligen att kunskapen kring detta var större idag. 😦
    Min dotter är nu 11 år och båda hennes allergier är borta sedan 6-årsåldern som tur är.

  8. Detta är så vanligt. Har en son på 9 år som är mjölkproteinallergisk. Varje gång vi är på restaurang eller fik så frågar man vad som finns för ovan nämnda. Vi har mycket får man då till svar….detta, detta o detta är laktosfritt! Ja svarar man då vänligt men nu var det ju ju mjölkproteinfritt vi ville ha. Jamen det är ju samma sak svarar då perdonalen på restaurang/fiket!

    Det är oerhört viktigt att ALLA lär sig den livsviktiga skillnaden!

  9. Vet inte själv hur många gånger jag har fått förklara skillnaden eftersom min son har varit nästan lika allergisk mot mjölkprotein som din dotter. Nu är han 11 år och kan äta de flesta mjölkprodukter utan ens ett utslag.

  10. Ytterligare ett förtydligande kan vara att det inte alltid bara gäller produkter från kor. Jag reagerar som vuxen på mjölkprotein och enbart ”mjölk” från växtriket går helt bra. Är inte allergisk men överkänslig och efter flera år av migrän, konstant trög mage och diffus magvärk som kommit och gått, har jag äntligen funnit ut vad det beror på.
    Tycker namnet i sig är lite missvisande när den som reagerar även kan ha problem med mjölkprodukter från andra djur.
    Hur man reagerar varierar och det är inte alla som får så kraftiga reaktioner som Elsa, som tur är. Bra artikel och viktigt att det kommer fram vad skillnaden mellan laktos och mjölkprotein är. Hoppas kunnskapen sprider sig så att ni slipper liknande situationer i framtiden.
    För den som vill läsa mer, se även: http://mjolkfrimat.wordpress.com/mjolkproteinintolerans/

  11. Har efter en operation blivit intolerant mot alla slag av mjölkinnehåll, oavsett vilket djur. Detta hände i vuxen ålder, jag var 51, och gissa om det var mycket att lära om. Jag känner igen alla de missförstånd och feltolkningar som görs runt omkring. Alla som går utbildning inom livsmedelshantering borde ju ha detta med i utbildningen som en självklar del. Trots allt är jag ganska nöjd, då det ju kommer fler och fler alternativ ut på marknaden … men det finns mycket att göra .

  12. Mina båda barn, en pojke och en flicka, hade samma allergi (KOMJÖLKSPROTEINALLERGI)som din dotter och fick åka in akut flera gånger pga anafylaktisk chock, + att vi alltid hade med oss adrenalinsprutor, MEN! Det växte bort på BÅDA TVÅ! ☺ Tappa inte hoppet!
    Kram!
    Malin

  13. woahhhhaa min dotter är mjölkprotein allergiker, men en hundradels droppe skulle verkligen inte utlösa ett allergianfall. Jag antar att jag har lite mera tur än många andra!

  14. Min son är också allergisk mot mjölkprotein och tyvärr så är det precis som du skriver. STOR okunskap. Hoppas Elsa snart blir bra och att detta inte händer igen.

  15. Jag var själv mjölkprotein allergiker när jag var mindre och vet hur det är att leva med det.
    Själv hade jag turen att växa ifrån det vid ca 9 års ålder. Jag hoppas att din dotter kan få turen att få slippa det i framtiden. Kämpa på!

    Är nu 24 år och har inga typer av allergier.

  16. Vill inte få folk att tappa hoppet om att era barns allergier växer bort. Själv är jag 49 och är otroligt allergisk mot mjölkprotein från ALLA djur + massor med andra saker. Jag behöver bara komma i kontakt med t.ex en disktrasa som bara sköljts ur så blir jag sjuk, eller att någon med mjölk på händerna tagit i det jag ska äta. Det är då adrenalin, cortison, antihistaminer och ambulans som gäller och precis som Elsa får jag svåra efterreaktioner och behöver alltid åka till sjukhus oavsett om det verkar lägga sig efter en spruta.
    Jag har många gånger legat på sjukhus, av just anledningen mjölkALLERGI och där har man frågat om jag vill ha nåt att äta och kommer med laktosfria grejer.
    Jag blir så arg, man ska väl kunna veta skillnaden när man jobbar på ett sjukhus eller i en skola!
    Lär er att skilja på intolerans och ALLERGI, intolerans är obehagligt och kan leda till brister av olika slag (Inte att förväxla med Celiaki som kan vara livsfarligt i längden), men du dör inte av det. Allergi kan i svåra fall leda till döden.
    Visst är det bra med alla ersättningsprodukter, men jag upplever att fokus har hamnat på laktos nu, innan alla sådan kom på marknaden, så blev kunskapen större om allergier.
    Laktosintolerans är dessutom ett normalt tillstånd för de flesta vuxna i världen, medans alllergi är en sjukdom.
    Om någon med intolerans blir arg för att jag förminskar era problem, så får jag be om ursäkt, men det är faktiskt stor skillnad!

  17. Har en dotter som har haft detta i 20 år. Kunskapen går tyvärr inte framåt. Så om många delar kanske vi kan få ett bättre samhälle med mer information och förståelse.

  18. Ge inte upp hoppet än, jag var 9 år när min mjölkproteinallergi hade vuxit bort. Dock var jag inte fullt så allergisk som Elsa. På den tiden fick man hämta ut sojamjölk på Apoteket gratis (vet inte hur det är idag) men i övrigt fanns det nästan ingenting som var anpassat till oss med mjölkproteinallergi. Tror inte folk förstår hur mycket saker som innehåller mjölkprotein. Trots att kunskapen var i stort sätt obefintlig då (30 år sen) så fick jag faktiskt aldrig i mig något mjölkprotein av misstag under dessa 9 år! Djupt imponerad av min mamma som trots dessa begränsningar kunde laga hur god mat som helst till mig och hade full koll på allt!

  19. Hej!
    Vill även förtydliga ditt inlägg med att spädbarn är ofta inte allergiska utan överkänsliga, som vanligtvis växer bort. Min dotter var överkänslig, fick prickar och ont i magen, men ingen anafylaktisk chock. Medans jag ammade kunde jag inte äta mat med mjölkprotein i och det var jättebesvärligt. Var bortbjuden och de hade beställt en mjölkfri bakelse till mig på bageri. Dock fick jag en bakelse med laktosfri grädde – som absolut inte är samma sak (som du skriver). Hoppas fler lär sig med ditt inlägg!

    • Viktigaste skillnaden på överkänslighet och allergi är att vid allergi finns alltid antikroppar mot proteinet. Det finns inte alltid vid överkänslighet 🙂

  20. Ping: OBS! Laktosfritt är inte mjölkfritt! | astmaochallergiforeningenlulea

  21. Delar inlägget.
    Vår yngsta som nu är 16 år har fortfarande sin allergi och kommer väl ha den livet ut. Fel har gjorts i skolan många gånger, tills vi bytte till en friskola m egen kock, inte en enda miss där.
    Hoppas både ni och vi ska slippa fler akutresor.

  22. Jag bor i Italien sen 15 år tillbaka och de har ett test jag gjorde på Apoteket detta test tar det blodplasman och kollar olika intoleranser det blev resultat som jag aldrig kunnat drömma om, mjölkprotein intoleranser av alla djur men även kött av alla djur som producerar mjölk, alla sorts sädesslag utom ris även där protein intolerans av alla sädesslag inte bara gluten, nickel intolerans nickel finns i alla typer av burkmat (tror det heter så men jag tror ni fattar) i tomater linser päron och all rökt fisk samt sardiner och tillsist även kyckling och ägg intolerans sen visade de också mycket allergisk mot alla sorters nötter. Allt detta kom med en speciell dietplan där jag praktiskt taget måste börja om från början med att lära magen att tåla alla dessa livsmedel precis som man gör med spädbarn med ett speciellt utlåtande att det var bäst för mig om jag uteslöt all mjölkprotein resten av livet och nötter förstås

  23. Hej!
    Blir verkligen illa berörd av att läsa det du skriver, delvis pga omtanke för din Elsa men även för att jag tyvärr känner igen mig så väl i det du skriver! Är själv mjölkproteinallergiker och har under min uppväxt varit med om ett flertals anafylaktiska chocker som orsakats av omgivningens inkompetens. Har självklart förståelse för att det inte är lätt att veta allt men man förväntar ju sig iaf att ett skolkök borde vara insatt och inte minst sjukhuset. Kom ihåg en gång då jag låg inne på sjukhus efter en anafylaktisk chock och till frukost blev jag erbjuden en smörgås med OST på..
    Det tråkiga är att ju äldre man blir inser hur lite folk runt omkring en faktiskt vet om skillnaderna. Hoppas allt ordnar sig och att Elsas skolkök tar ansvar för sitt misstag och ser till att det inte sker igen.

  24. jo, tack, det där känner jag igen. Att folk inte förstår skillnad på mjölkproteinallergi och laktosintolerans. Nu hade ju vi sån tur att barna reagerade med huden och inte luftvägarna. Och att det växte bort vid 4-5 års ålder. Till skillnad mot kompisen då som kommer att få kämpa hela livet och har åkt ambulans ett oräkneligt antal gånger pga människors okunskap och nonchalans.
    ”Men liiiiite gör väl inget?” sa farmor.
    ”Jag har ju köpt laktosfritt speciellt till er”
    ”Det är väl ingen mjölk i chips, heller!”
    Jo, tänk så det är det i de flesta sorter!
    Ost, smör, gräddfil, keso, créme fraiche, yoghurt är mjölkprodukter = mjölkprotein.
    Korv, leverpastej, såser, mospulver, chips, choklad, kola, köttbullar….. innehåller mjölkprodukter.
    Man blir ett proffs på att läsa innehållsförteckningar:
    Mjölken kan beskrivas i termer som vassle, vasslepulver, laktos, mjölksocker, mjölkprotein….
    Och alla är farliga för mjölkproteinallergikern.
    Och det där ”liiiite” kan vara dödligt för den med svår allergi.
    Det är skrämmande.
    Men en stor eloge till livsmedelsproducenterna som tillhandahåller ”allergi-tabeller” kostnadsfritt.

  25. Jag vet hur det är att vara födoalergiker i skola. Jag är en av få i värden som jag vet inte tål fågel av något slag. Jag sväller i luftvägarna. Jag vet att bespisnings persolalen i skolan dels är okunniga i dessa frågor, och även nonshalanta. Så vissa dagar fick man svälta. Och när man väl skälde ut bespisnings personalen för deras nonshalans ville dom att man skulle be om ursäkt. De väntar fortfarande på en ursäkt från mig. Och jag väntar fortfarande på en ursäkt från dom. Sisådär 15 år senare.

  26. Är 53 år gammal och har i hela mitt liv varit allergisk mot äggvita!! Den senaste tiden har jag blivit dålig x flera trots att jag varit 100 på att jag inte ätit ägg!!! Nu fått reda på allergi även mot mjölkprotein, avokado och alla stenfrukter överhuvudtaget mer eller mindre!!!! Nu börjar det bli knivigt med matintaget!!!!! Jag undrar nu…….finns det bra produkter utan mjölkprotein????

  27. Jag har 2 barn med laktosintolerans från födsel av och känner absolut till problemet, när jag skall förklara varför dom inte får äta vanliga mjölkprodukter, så svara dom oftast, jaha dom är allergiska mot mjölk….. Nej säger jag alltid då, dom är inte allergisk mot mjölk, dom tål mjölkprotein, dom har en bristsjukdom som gör att dom inte producerar nog med lactasenzym själva och kan därför inte bryta ner mjölksockret som därmed jäser i magen, medan en som är allergisk reagerar mot proteinet i mjölken och kan få jättekraftiga allergiska reaktioner om allergin är kraftig. Provar alltid att förklara skillnaden för folk då jag själv tycker det är viktigt att alla vet skillnaden mellan allergi och intollerans, men det är långtifrån alla som fattar att det är en skillnad efter en riktig och bra förklaring, dom blockerar kunskapsintaget efter att dom har fått information att dom inte klarar av vanlig mjölk……
    Många tror att mjölken tappar laktosinnehåll vid tillberedning, bl.a. så påstår min tjejs hemkunskapslärare det, och när tjejen säger det motsatta så uppfattas hon som ”trotsig” och jag är säker på att många även tror att proteinet försvinner när mjölken tillbereds…… men så är det tyvärr när folk inte inser att rätt kost är medicineneringen mot sjukdomen vare sig det är frågan om en allergi eller intolerans.

  28. Det är sorgligt mitt barn är idag närmare 40 och fortfarande så är okunskapen om mjölkallergi total, ett starkt uttryck kan tyckas men jag ändrar min uppfattning då utvecklingen av kunskapen inte förändrats sen mitt barn växte upp.

  29. Jag hoppas att det satsas mer på utbildning till allmänheten om detta. Detta är ett stort problem för oss allergiker. Jag är inte allergisk mot komjölk men mot vete. Det är lika där,,,, folk vet inte skillnaden på glutenintollerans och veteallergi. Det är såå jobbigt att alltid få förklara att jag inte kan äta glutenfria produkter om dom inte också är fri från vetestärkelse. Glutenfria produkter innehåller ofta vetestärkelse då själva stärkelsen inte innehåller gluten. Önskar så att det ska bli mer information om olika allergier i samhället.

  30. Tyvärr vet många föräldrar inte heller skillnaden. Jag är ledare i en förening och vi får ofta in uppgifter om att ett barn är ”allergisk mot mjölk”. Då måste vi ju anta att barnet är mjölkproteinallergisk och får slå knut på oss själva för att laga helt mjölkfri kost till dettta barn (plus all annan specialkost till de andra allergikerna). Det gör vi naturligtvis men det innebär en hel del extra arbete. När vi senare pratar med förälrarna och råkar få veta att det egentligen betydde att barnet får lite ont i magen om hen dricker mer än två glas mjölk till maten så kan vi bli ganska irriterade och det är lätt att man tappar respekten för uttrycket ”allergisk mot mjölk”.

  31. Ping: Cow’s milk allergy vs. Lactose intolerance, not knowing the difference can be life threatening! #milkallergy #mjölkallergi #foodallergy via @AochAF @FoodAllergy | Allergy Friends

  32. Jag har en pojke som är femton år och allergisk mot komjölksprotein. När han var 3-4 år fick han omdömet att vara det barn som hade den starkaste reaktion för den minsta mängd mjölk som de någonsin hade sett på Universitetssjukhuset i Linköping. Han är dessutom lika allergisk mot ägg.
    Men han har _aldrig_ fått någon allergichock utanför sjukhuset. Enda gångerna det har hänt är vid tester och provokationer på sjukhuset, där har det smällt ordentligt. Vi har erfarenheten att det är mycket ovanligt att någon blandar ihop laktosintolerans med allergi mot komjölksprotein. Personal på restauranger kan hantera det mycket bra och hjälper nästan alltid till på ett jättefint sätt. Även utomlands, fast språket ibland är en barriär.
    Det ÄR en besvärlig allergi, men det GÅR att skydda sig mycket bra och leva med. Den enda alternativprodukt vi använder är mjölkfritt smör, allt annat utesluter vi bara. Han äter kalktabletter också.
    Jag kan också trösta med att även om de aldrig blir av med allergin, om den är kvar efter fem-sex års ålder, så minskar kraften i reaktionen. Idag kan min grabb t.om äta produkter som de står på att de innehåller ”Spår av mjölk” utan att det händer mer än att det kliar i munnen.

  33. hur svårt kan det vara att få in att man är allergisk mot MJÖLK! alltså ingen mjölk och inga mjölkprodukter! Har själv haft en dotter som hade det här, hon fick diagnosen när hon va två och den försvann när hon va fem!

  34. Hejsan! Förstår verkligen er situation. Har själv levt med den i snart 15 år. Men vill bara ge er lite hopp. Vår son fick sin diagnos ställd vid 3 veckors ålder o haft adrenalin sprutor sedan dess men är nu äntligen fri från detta. Till oss sa läkarna att han skulle få leva med detta hela livet med tanke på hur pass allvarlig allergin var. Men han är numera fri från den. Så hoppas ni har lika ”tur” som vi har haft. Styrke kramar från en som VET vad det innebär!

  35. Är 22 år och varit mjölkproteinallergiker hela mitt liv. Ärligt talat det är bara att utgå ifrån folk är dumma i huvudet och fråga både en och två gånger. ”Är det mjölkfritt?” ”Ja.” ”Mjölkprotein eller laktos?” Troligtvis får man en förvirrad blick och ”öh, jag ska dubbelkolla”.
    Jag kommer ihåg första dagen i förskolan och mattanten ska sleva upp mat och jag säger ”Jag ska inte ha det där”. En mördarblick senare stammar jag fram ”Jag är allergisk”. Det gäller att ta eget ansvar det har jag alltid gjort. Däremot har det alltid varit väldigt bra kunskap om allergier på de skolor jag gått på.
    Idag har allergin nästa helt ”växt” bort, men jag äter ändå havre och sojabaserat eftersom det är det jag är van vid och idag finns så himla många bra mjölk(protein)fria alternativ 🙂

  36. Hemskt! Jag hade också komjölkproteinallergi upp till jag var 5 eller 6 år. Jag har aldrig lärt mig dricka mjölk pga det. Smakar jätteäckligt, jag fick sojamjölk (det var det enda som fanns på den tiden) i flaska. Jag tror aldrig jag fick något problem av det, eftersom jag inte gick i skolan förrän jag hade slutat vara allergisk.

    Jag var dock allergisk mot flera andra saker, blåbär, hallon, banan, jordgubbar, och några andra frukter och grönsaker, och en gång gav min pappa mig ett enda blåbär för han tänkte väl att det kunde inte skada med bara ett enda bär, jag blev så sjuk med diarré hela tiden och svårt att äta att jag slutade växa och gick tillomed ner lite i vikt när jag var 3 år under flera månader just i den åldern när man växer så mycket.
    Vilket gör att jag är väldigt kortväxt numera.
    I kombination med att mina föräldrar är ganska korta, men ändå längre än mig.
    Sojamjölken kan ha spelat in också det ändrar lite i hormonerna, gör att killar producerar mer östrogen och mindre av vissa tillväxthormon och testosteron. Jag är lite bitter över det och över att de vägrade ge mig tillväxthormon. Det fanns ju och det var standard att ge det redan då, och idag hade ingen tvekat att ge mig det. Men den läkaren var lite jobbig. Min mamma tänkte nästan skriva ut det själv åt mig, men hon kunde inte för det var tydligen reglerat för att vissa försöker använda det som dopingpreparat eller något sånt så hon måste få tillstånd för att göra det, och eftersom det var till sin egen son kunde hon inte få det eftersom det ansågs olämpligt.
    Så ja jag är lite bitter ser mig själv som oattraktiv pga min korthet (160 cm), jag är kille alltså.

Lämna ett svar till ingernorling Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s