Pumpasoppa med timjan

20131031-223003.jpg
Pumpasoppa med timjan

För 4 personer:

1½-2 kilo pumpa
2 gula lökar
1 stor vitlöksklyfta
½-1 röd chilipeppar (kan uteslutas)
1-2 tsk torkad timjan
1-2 msk olivolja
1 msk mjölkfritt margarin
5 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 dl iMat (havrebaserad matlagningsgrädde)
2-3 msk tomatpuré
1 tsk salt (kanske lite mer)
Lite vit- eller svartpeppar
ca 1 tsk örtsalt
färsk timjan

Dela pumpan i halvor (eller gröp ur pumpan när du gör en lykta). Lägg bitarna på en skärbräda, ”tälj” av det hårda skalet med vass kniv. Ta bort det trådiga kärnhuset. Skär pumpaköttet i stora bitar. Ställ åt sidan. Skala och grovhacka löken. Skala och skiva vitlöksklyftan tunt. Kärna ur och strimla chilin. Fräs lök, vitlök, chilipeppar och timjan på ganska svag värme i olja och margarin i en stor kastrull tills löken blir lite genomskinlig. Lägg då ner pumpabitarna. Häll i vatten, smula ner buljongtärningarna och koka upp det hela. Låt koka under lock i 35-40 min. Lyft då upp 2 dl av vätskan ur kastrullen och ställ åt sidan. Mixa det övriga i tre-fyra omgångar i matberedare eller med stavmixer direkt ner i kastrullen. Häll tillbaka den nu släta soppan i kastrullen. Rör ner iMat och tomatpuré. Är soppan för tjock i konsistensen så späd lite i taget med det sparade kokspadet. Smaka av soppan varsamt med salt. Gärna också lite örtsalt och lite färsk timjan. Mal över lite vit- eller svartpeppar.

Servera och njut! Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s