Pressmeddelande

20130926-131242.jpg
Pressmeddelande från Astma- och Allergiförbundet:

Nu inviger vi Barnallergiåret

Allergi är barnens folksjukdom. Ungefär en tredjedel av alla skolbarn har någon form av allergi eller överkänslighet. Tiotusentals barn har svåra problem som påverkar hela familjens liv – barn, syskon och föräldrar. Därför har Astma- och Allergiförbundet tagit initiativ till ett Barnallergiår…

Bakgrund

Miljöhälsrapporten 2013 visar att astma bland barn i skolåldern ökat med 50 procent mellan 2003 och 2011, från 6 till 9 procent. Därför tar Astma- och Allergiförbundet nu initiativ till ett Barnallergiår, ett helt år då vi sätter barn med astma, allergi eller annan överkänslighet i fokus, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Under året kommer vi att uppmärksamma barnens allergier på flera olika sätt. I skolan satsar vi på att nå ut med en digital Allergirond och en ny webbsida ”Allergi i skolan”.
Särskilda familjekurser/läger för familjer med svårt sjuka barn kommer att ordnas och i samarbete med Unga Allergiker kommer vi att erbjuda tonåringar att åka på läger.

– När Barnallergiåret är avslutat ska vi ha höjt nivån av kunskap och insikt på alla nivåer. Vi ska inte längre ha barn som får fel mat eller blir eller blir sjuka av dålig innemiljö i skolan. Vi ska ha bytt utanförskap till innanförskap, säger Maritha Sedvallson.

Alla barn har rätt till ett friskare liv. Alltför många barn drabbas av utanförskap på grund av en kronisk sjukdom som kraftigt kan förvärras på grund av att omgivningen saknar kunskap och förståelse. Det vill vi ändra på. Genom att under ett år särskilt uppmärksamma barns allergier vill vi öka kunskapen och medvetenheten i hela samhället, men framförallt hos de som i sitt yrke kommer i kontakt med barn med allergi. Som till exempel i skolan och inom vården.

Vi genomför Barnallergiåret i samarbete med Apotek Hjärtat, Meda, Svenska postkodlotteriet och ACO.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s