Diskriminering och tillgänglighet

Redan 2004 skrev Handikappombudsmannen (som numer är en del av Diskrimineringsombudsmannen) en rapport; Diskriminering och tillgänglighet till diskrimineringskommittén. Människor med funktionshinder ska få samma rättigheter och möjligheter som alla andra medborgare. För att personer med funktionshinder inte ska bli missgynnade krävs att hinder och brister i miljön och omgivningen undanröjs. Så här skriver man om allergi och astma;

För människor med besvär i andningsorganen och allergier innebär tillgänglighet och användbarhet att det ska vara möjligt att vistas ute och inne utan att drabbas av allergiska reaktioner eller besvär i andningsvägarna. De ska också kunna använda inredning och utrustning utan att drabbas av allergiska reaktioner.

För att det ska vara möjligt krävs bl.a. att luftkvaliteten i byggnader är bra, att det finns möjlighet att undvika ämnen, material, växter och dofter som kan ge upphov till allergiska reaktioner eller som kan ge särskilt känsliga personer besvär. Det ska också finnas möjlig- heter att anpassa inredning och utrustning efter individuella behov i bostäder och på arbetsplatser. När det gäller utformning av terminaler och färdmedel gäller i princip detsamma som för byggd miljö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s