Allergikonsulenten är en viktig länk

I senast numret av Matnyttigt kan man läsa om allergikonsulenternas viktiga roll som en länk mellan sjukvård, hem och skola. Det finns i dag endast fjorton allergikonsulenter i Sverige. Tre av dem arbetar i Västerbottens läns landsting. I Norrbotten finns det ingen! Allergikonsulenterna fyller en viktig funktion för barn med matallergier, som riskerar att bli väldigt dåliga om de får fel mat.

I allergikonsulenternas arbetsuppgifter ingår bland annat att besöka skolor och förskolor för att ge information om barnens matallergier och medicinering samt att påminna om att incidensanmälan ska göras för att undvika framtida tillbud. I Skellefteå deltar allergikonsulenten i en kommunal allergikommite där man tagit fram en handlingsplan i ett led i att göra Skellefteå till en allergivänlig kommun.

Vi märker att behovet av den samordning som en allergikonsulent kan bistå med är stort. Det visar också RRV i sin rapport Samordning av stöd till barn och unga med funktionsnedsättning – Ett (o)lösligt problem?

Föräldrar bär fortfarande ett tungt samordningsansvar. Både föräldrar och berörda aktörer vittnar om att offentliga aktörer inte samordnar stödinsatserna till barn med funktionsnedsättning på ett sätt som underlättar för berörda familjer. Samverkan upplevs av föräldrarna dessutom ha blivit sämre under de senaste åren… Följden blir att samordningsansvaret fortfarande ligger hos föräldrarna, vilket är en belastning som kan vara en bidragande orsak till att de är sjukskrivna i större utsträckning och har svårare att hävda sig på arbetsmarknaden än andra föräldrar… Regeringens intentioner om att familjer med barn med funktionsnedsättning ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt är inte uppfyllt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s