Det slarvas med städningen

I Socialstyrelsens allmänna råd om städning i skola/förskola står det:

Textila golv bör inte förekomma i skolor, daghem och fritidshem. En nyinlagd heltäckningsmatta kan i början ha en viss dammsamlande effekt. Det kan bidra till att halten uppvirvlat damm i luften kan vara mindre än om golven är släta. Med tiden kommer heltäckningsmattan dock att utgöra en allt större reservoar för föroreningar och allergiframkallande ämnen. Det är svårt att avlägsna dammet effektivt och det kan påverka luftkvaliteten. Om mattan blir fuktig är den dessutom en bra grogrund för mikroorganismer.

Dessutom visar studier att trots att barn med astma och allergier blir sämre om skolorna städas sällan slarvar kommunerna allt mer.

P4 Sjuhärad har ett inslag som behandlar just städning i skolan. Greta Smedje, som är utredare på enheten för hälsoskydd och smittskydd på Socialstyrelsen, menar att slarvet med städningen av skolorna ökat.

Det är en kombination av dålig ekonomi och okunskap som ligger bakom neddragningarna. Socialstyrelsens allmänna råd att städa skollokaler varje dag finns för att de 30-40 procent av barnen i Sverige som lider av astma eller allergi inte ska bli sämre.
– Där vet vi att barn med allergi blir sämre i skolor som städas mindre ofta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s