Felmärkning av livsmedel kan vara farlig för allergiker

Pressmeddelande från Livsmedelsverket

En ny nordisk kontrollrapport visar att många livsmedel märks fel när det gäller ingredienser som många är allergiska emot. Detta kan utgöra en allvarlig hälsorisk för allergiker. Ingredienser som kan ge allergiska reaktioner måste alltid anges på en vara, oavsett mängd. Rapporten visar också att varningsmärkningen ”kan innehålla spår av” används på livsmedel, utan att företagen tillräckligt noggrant hade undersökt om det verkligen finns grund för det. Okritisk användning av sådan märkning kan medföra att livsmedelsutbudet minskar för allergiker.

Läs hela pressmeddelandet
Prenumerera på pressmeddelanden

Inga avvikelse får förekomma när det gäller märkning på livsmedel! skriver Astma- och allergiförbundet i sitt pressrum

– Ingalill Bjöörn ordförande i Astma- och Allergiförbundet anser att detta är mycket oroväckande. Det kan innebära livsfara för allergiker. Alla konsumenter måste kunna lita på ingrediensförteckningen på livsmedel.
– Vi vänder oss givetvis även mot att Livsmedelsverket i sitt pressmeddelande går ut och säger att det inte finns grund för oro hos konsumenterna. Så här får det inte gå till. 20 procents avvikelse är 20 procent för mycket, avslutar Ingalill Bjöörn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s